FLEVOLAND - Nu de lente definitief is aangebroken, zullen vooral inwoners van de Noordoostpolder de komende tijd hun tweewielige trots weer uit de schuur halen. In deze gemeente wonen namelijk relatief gezien de meeste motorrijders van Flevoland. Dat blijkt uit onderzoek van Wegenvignetten.nl in het kader van de Dag van de Motorrijder. Deze dag wordt komende zondag 6 april voor de vierde keer georganiseerd, als inmiddels traditionele aftrap van het motorseizoen.

In Drenthe heeft één op de negen inwoners van achttien jaar of ouder een motorrijbewijs. Iets minder dan de helft daarvan heeft ook daadwerkelijk een eigen motor. In de gemeente Noordoostpolder is motorrijden het populairst: 6,1 procent van alle meerderjarigen heeft er een eigen motor. Ook in Zeewolde en Dronten gaat dit percentage richting de zes procent. Op Urk daarentegen zul je de minste motormuizen spotten (2,8 procent).

Motorrijden populair buiten de Randstad

In landelijke provincies als Drenthe en Zeeland - en in iets mindere mate ook Friesland, Overijssel en Gelderland - hebben relatief veel mensen een motorrijbewijs. Ook binnen de provincie is duidelijk te zien dat met name buiten de steden motorrijden populair is. Dat is goed te verklaren: er is meer ruimte, minder verkeersdrukte en motorrijden wordt er vaker als hobby gezien dan als puur praktisch vervoermiddel. Ook hebben inwoners hier vaker de beschikking over een eigen schuur of garage om een motor te stallen.

47 dodelijke motorongelukken per jaar

Motorrijden wordt in Nederland steeds populairder: het aantal Nederlanders met een motorrijbewijs is de afgelopen tien jaar met elf procent is toegenomen. Desondanks blijft het aantal dodelijke ongevallen met motorrijders opvallend stabiel rond de 47 per jaar. Een mogelijke verklaring is volgens Freek Jurg van Wegenvignetten.nl de invoering van het zogeheten getrapte rijbewijsstelsel in 2013.

Jurg: “Sindsdien mogen jonge motorrijders niet meer in één keer op een zware motor rijden, maar moeten ze eerst een rijbewijs halen voor een lichtere categorie. Zo doen ze geleidelijk ervaring op, wat zorgt voor een veiligere instroom en mogelijk minder ernstige ongevallen. Wel is de kans op een ongeluk met fatale afloop op een motor overigens nog altijd bijna 70 procent groter dan in een auto.”