FLEVOLAND - De bijna 400 Buurkrachtbuurten die Nederland inmiddels telt, hebben een mijlpaal bereikt: bewoners van deze buurten besparen dankzij succesvolle buurtacties voor energiebesparing samen meer dan 10 miljoen kilo CO2-uitstoot op jaarbasis. Dat scheelt ze gemiddeld maar liefst € 540 op hun energielasten, elk jaar weer. In duizenden buurten weten buren elkaar ondertussen te vinden om hun buurt mooier, beter, groener, veiliger en gezelliger te maken. En in Flevoland timmeren buurtbewoners sinds kort ook aan de weg om hun wijk voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst.
De afgelopen jaren sloten zich al diverse buurten in Flevoland bij Buurkracht aan. In Marknesse namen dorpsbewoners al 49 maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen. En ook in Almere en Swifterbant zijn bewoners actief met energiebesparing. “Buurkracht is zes jaar geleden opgericht om buurten te mobiliseren voor energiebesparing. Het idee om daarbij ondersteuning te bieden met een buurkracht-app en een buurtbegeleider sloeg aan en Buurkracht groeide uit tot dé expert in het in beweging brengen van buurten. En het is mooi om te zien hoeveel enthousiaste bewoners hun buurkracht nu ook op andere terreinen inzetten om samen hun buurten mooier, beter, groener, veiliger en gezelliger te maken,” aldus Roel Woudstra, manager en mede-initiatiefnemer van Buurkracht.
Samen met buurtbewoners op weg naar een aardgasvrije wijk in Lelystad
Gemeenten werken hard aan een aardgasvrije toekomst, en Buurkracht helpt een handje mee. “Wij brengen buurtbewoners bij elkaar en bundelen hun wensen omtrent aardgasvrij wonen. Zo kunnen gemeenten hun plannen in nauwe samenspraak met de bewoners maken,” vertelt Roel Woudstra. “Binnenkort starten we in Lelystad.”
Intermediair van bewoners en lokale overheden voor energiebesparing
Roel Woudstra: “Mensen die in hun buurt aan de slag willen met energiebesparing krijgen aanvullende hulp van ons. We helpen ze een buurtteam te vormen en ondersteunen ze bij het enthousiasmeren van de buurt. En steeds vaker betrekken ook gemeenten en overheden Buurkracht bij burgerparticipatietrajecten. Speciaal voor hen heeft Buurkracht drie programma’s ontwikkeld: naast Aardgasvrij gaat het om 10 weken aanpak en EnergyParty’s. Hierbij staat steeds het betrekken van bewoners centraal en draait het om hun inbreng en wensen rondom energiebesparing.
App om de buurt groener, veiliger en leuker maken
Flevolanders die zelf iets in hun buurt willen organiseren, of het nu een winterfeest is, een kledingruilmiddag of een buurtmoestuin, kunnen de gratis buurkracht-app downloaden om hun buren daarbij te betrekken. Velen weten deze app al te vinden. Zo hebben buren in Emmeloord het idee opgevat om samen een radiostation te runnen, terwijl een andere groep buren het lezen van boeken promoot. In Swifterbant hebben dorpsgenoten zich aangesloten bij de Doe eens lief-campagne en zij houden er bovendien samen omgeving veilig. In Almere smeden buren al plannen voor de aanstaande jaarwisseling. Roel Woudstra: “Mijn voorspelling is dat er nog heel veel moois aankomt in Flevoland.”
Over Buurkracht
Buurkracht gelooft in de kracht van buren. De kracht om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger, gezelliger of duurzamer te maken in de buurt. Buurkracht helpt buren in heel Nederland om hun buurkracht te ontdekken en te vergroten. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools, zoals de buurkracht-app en de website www.buurkracht.nl. Bijna 400 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet. Speciaal voor gemeenten en lokale overheden zijn er programma’s ontwikkeld: www.stichtingbuurkracht.nl.