ZEEWOLDE - ‘Mijn keuken is te klein om al dat afval te scheiden.’ ‘Al die bakken op je aanrecht is écht niet mooi in mijn keuken.’ of ‘Ik ga niet voor die paar batterijen helemaal naar het afvalbrengstation hoor’. Dit zijn uitspraken die de afvalcoaches vaak horen als ze in gesprek gaan over het scheiden van afval.
Maar wist je dat afval scheiden in élk huis mogelijk is? En dat er hele stijlvolle oplossingen zijn zodat het in iedere keuken past? En die paar batterijen… spaar ze op en breng ze samen met de andere spullen in één keer weg. Interieurstylist Michelle Tijveleijn geeft handige en leuke tips om afval scheiden in huis makkelijker én stijlvol te maken.
Tip 1: Afval scheiden in de keuken
Het meeste afval ontstaat in de keuken. Denk aan verpakkingen van voedsel, maar ook aan schillen en andere etensresten. Denk daarom goed na over de mogelijkheden om je afval gelijk in de keuken al te kunnen scheiden. Michelle: “Er zijn hele mooie oplossingen voor het scheiden van afval in de keuken. Dat kan ook zeker in een kleinere keuken. Er zijn veel systemen die je goed kan integreren in de keuken, bijvoorbeeld in een lade of kastje. Zo staan de bakken niet in het zicht, maar hou je wel ruimte op je aanrecht. Er zijn ook oplossingen die je keuken nóg gezelliger maken zoals losse bakjes in mooie kleuren die je juist wel op het aanrecht zet. Het is lang niet altijd nodig om daarvoor iets nieuws te kopen, je kan ook een oude aardwerken pot of koffieblik gebruiken om gft in te verzamelen.” Wil je het gft-bakje schoon houden? Gebruik dan een speciaal biozakje, die zijn gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt.
Michelle: “Nog een handige tip: Omdat plastic zoveel ruimte inneemt en we eigenlijk bijna geen restafval meer hebben, kun je de 'oude' restafvalbak in de keuken gewoon als plastic bak gebruiken. Dan hoef je ook niets aan te passen in je keuken.”
Tip 2: Afval scheiden in de badkamer
Veel afval wat in de badkamer ontstaat is plastic, zoals de lege tandpastatube of shampoofles. Michelle: “Zet in de badkamer verschillende bakjes neer om plastic apart te kunnen houden. Deze leuke bakjes staan vaak ook nog heel gezellig in de badkamer. Zet in je badkamer een bakje voor plastic en een bakje voor restafval neer. Je zal zien dat er maar weinig restafval over blijft.”
Tip 3: Afval scheiden in de rest van het huis
Ruim de helft van de gemiddelde restafvalzak bestaat nog uit herbruikbare materialen. Vaak komt dat omdat we dat ene papiertje, die ene oude sok, of de paar batterijtjes bij het restafval gooien. Michelle: “Het makkelijkste is om op de plek waar het afval ontstaat een 'tussenstationnetje' te maken, zodat je het één keer in de zoveel tijd wegbrengt als je toch die kant op moet. We kennen natuurlijk allemaal de papiermand. Die is er in allerlei variaties. Hetzelfde kun je doen voor het verzamelen van textiel, bijvoorbeeld een handige zak aan de binnenkant van je kledingkast. Batterijen en elektrische apparaten verdwijnen ook nog vaak bij het restafval. Bewaar het gewoon in leuke bakjes in je kast. Ook nog makkelijk mee te nemen als je het gaat inleveren.”