ZEEWOLDE - Het college van B&W adviseert de gemeenteraad met het ‘Recycleplan 2025-2030’ over het toekomstige afvalbeleid in onze gemeente. Onderdeel van het advies is onder andere de invoering van Recycle-tarief per 1 januari 2026.

Hoe wij in onze gemeente omgaan met afval betekent iets voor iedereen. Daarnaast is er veel aandacht vanuit de media voor het onderwerp afval. Daarom leggen we in dit bericht alvast kort uit wat het advies van het college van B&W op hoofdlijnen inhoudt.

Recycle-tarief: betalen per keer dat u restafval inlevert

Het college adviseert de gemeenteraad om Recycle-tarief in te voeren per 1 januari 2026. Dit model wordt ook wel ‘diftar’ genoemd. Bij Recycle-tarief splitsen we de jaarlijkse afvalstoffenheffing in een vast deel en een variabel deel. Een vast tarief dat voor iedereen hetzelfde is, en daarnaast een bedrag per keer dat u restafval in de ondergrondse container of via de bak aan huis (buitengebied) aanbiedt. Hiermee krijgt u zelf meer invloed op de hoogte van de afvalstoffenheffing. Goede afvalscheiders betalen minder dan mensen die minder goed scheiden. Een extra stimulans dus om uw afval goed te scheiden.

Als u in een huis met een tuin woont, verandert er in de praktijk niets aan de situatie die u gewend bent. U houdt de containers voor plastic (oranje), papier en karton (blauw) en gft en etensresten (groen) aan huis. Het restafval blijft u aanbieden in de ondergrondse verzamelcontainers met uw afvalpas.

Als u in een flat of appartement woont, krijgt u voortaan ook de mogelijkheid om uw gft en etensresten gescheiden aan te bieden. Hiervoor komen nieuwe verzamelcontainers in de buurt van de bestaande plastic containers. Deze containers kunt u, net als de restafvalcontainers, openen met uw afvalpas.

Waarom een Recycle-tarief

Onze natuurlijke grondstoffen raken langzaam op. Daarom proberen we zo veel mogelijk grondstoffen opnieuw te gebruiken (recyclen). Daarnaast worden de kosten voor het verbranden van afval alleen maar hoger. Goed gescheiden afval verwerken voor hergebruik is dus niet alleen beter voor het milieu, maar is ook een stuk goedkoper dan restafval verbranden. Het invoeren van Recycle-tarief ziet het college als de beste maatregel om onze ambities te behalen:

  • Milieu: kwalitatief hoogwaardige grondstoffen inzamelen en het verminderen van de hoeveelheid restafval;
  • Kosten: grip houden op de kosten voor het afvalbeheer;
  • Service: ieder huishouden in staat stellen om gft en etensresten, plastic en papier/karton dicht bij huis gescheiden te kunnen inleveren.

Extra maatregelen om recycletarief te laten slagen

Het nieuwe recycleplan kent een uitgebreid pakket aan ondersteunende maatregelen om het nieuwe beleid tot een succes te maken. Er komt een communicatiecampagne om inwoners goed te informeren. Ook is er een afvalcoach die helpt bij praktische vragen en aandachtspunten in de wijken. Verder komen er op een aantal plekken extra verzamelcontainers voor papier en ondersteunen we de nieuwe inzameling van gft en etensresten bij hoogbouw met hulpmiddelen voor in de keuken. Voor mensen die kwijtschelding ontvangen en voor mensen die door ziekte extra afval hebben, komt er een nieuwe regeling op basis van maatwerk.

Wanneer wordt er meer duidelijk?

Het recycleplan dat er nu ligt, is op inhoud nog niet definitief. Het is het advies van het college aan de gemeenteraad. Het is nu aan de gemeenteraad om een besluit te nemen over de definitieve inhoud en vorm. De concrete uitwerking, dus wat er definitief gaat veranderen en wanneer, volgt als de gemeenteraad heeft ingestemd. Dan wordt ook duidelijk wat de invoering van het recycleplan betekent voor de afvalkosten. De gemeenteraad neemt naar verwachting in februari 2025 een besluit.

Dit jaar gebruiken we vervolgens om het plan verder uit te werken en financiële kaders te stellen. Maar ook om u mee te nemen in wat er precies verandert en hoe u zich daarop kunt voorbereiden.

We houden u hierover zo goed mogelijk op de hoogte via onze verschillende kanalen.