ZEEWOLDE - Vanaf december kun je genieten van een nieuwe Flevolandse kaas: jonge kaas van Bioboerderij Oosterwold. Met een unieke smaak, doordat de kaas is gemaakt van biologische melk van grasgevoerde koeien.

In de boerderijwinkel is de kaas te koop in drie varianten: naturel, met Italiaanse kruiden en met fenegriek. Na deze eerste, jonge kaas volgen na een rijpingsperiode heerlijke belegen en oude kaas.

A2-melk
Arnold en Diana van Veelen van Bioboerderij Oosterwold hebben hun koeien geselecteerd op hun erfelijke eigenschappen. “De melk van onze koeien heeft een andere samenstelling dan de gemiddelde melk. Als mensen kunnen we deze A2-melk makkelijker verteren, zelfs als je gewoonlijk niet goed tegen koemelk kunt.”

Grasgevoerd
Wat de melk en daarmee de smaak van de kaas ook uniek maakt, is dat de koeien jaarrond gras eten. Ze grazen in de kruidenrijke weilanden bij de boerderij en krijgen in de winter op stal ook gras. Arnold en Diana geven de koeien geen krachtvoer: “Als extraatje krijgen ze bietjes uit een lokale reststroom.”

Kalfje bij de koe
Ook bijzonder bij Bioboerderij Oosterwold is dat de kalfjes melk bij de koe drinken, zo’n drie maanden, en op de boerderij blijven totdat ze volwassen zijn. Stierkalveren mogen ook blijven; zij groeien op in natuurgebieden rondom de boerderij.

Boerderijwinkel
De unieke kazen van Bioboerderij Oosterwold zijn te koop in de boerderijwinkel aan de Ibisweg 14 in Zeewolde. Een winkel met een steeds uitgebreider aanbod van het beste van Flevoland.