Over biodiverse groenbemesters
Groenbemesters zijn planten die de grond verbeteren en gezond houden. Steeds meer akkerbouwers houden in de winter hun akkers bedekt met deze gewassen. Niet zo gek, want groenbemesters zijn goed voor bodem en biodiversiteit. Zeker wanneer het om mengsels met vlinderbloemigen zoals lupine gaat. Groenbemesters kunnen tot en met maart blijven staan en houden stikstof vast. Voor de gewassen die na de groenbemesters verbouwd worden, zogenoemde volggewassen, is dan minder kunstmest nodig. Dat betekent minder uitstoot van stikstof en daarmee is er dubbel winst voor het klimaat. Want een gezondere bodem bevat meer koolstof en bodemleven. Bovendien beschermen groenbemesters de bodem bij grote hoeveelheden neerslag.
Over kruidenrijke grasmengsels
Kruidenrijk grasland is anders dan gewoon grasland. Bij kruidenrijk grasland wordt er een mix van grassen, kruiden en vlinderbloemigen ingezaaid in plaats van alleen gras (monocultuur gras). Kruidenrijk grasland beter voor koeien, bodem, klimaat en milieu. Vlinderbloemigen kunnen bijvoorbeeld stikstof binden in de grond en dragen, samen met de kruiden, bij aan de biodiversiteit. De vlinderbloemigen in het mengsel zorgen voor een hoger eiwitgehalte en verschillende kruiden kunnen bijdragen aan een hoger aandeel van verschillende mineralen, vitaminen De hogere biodiversiteit aan planten heeft ook een positief effect op insecten en vogels. In een kruidenrijk grasland zitten meer insecten dan bij een monocultuur grasland.
Over de actie
De landelijke actie 1001 hectare, georganiseerd door Urgenda en LTO, is bedoeld voor boeren die willen experimenteren met groenbemesters en kruidenrijk grasland in hun eigen bedrijf. Deze actie bespaart boeren geld, versterkt de biodiversiteit en draagt bij aan een beter klimaat. Door bijdragen van onder andere provincie Flevoland en de donateurs van Urgenda, kunnen boeren in het hele land deze mengsels bestellen. Ga voor meer informatie en om te bestellen naar 1001ha.nl.