Voorkomen waterbedeffect
Begin 2020 gaf commissaris van de Koning Leen Verbeek in zijn nieuwjaarstoespraak aan zich zorgen te maken over ondermijnende criminaliteit. ‘Dit kan niet onbeantwoord blijven.’ Daarom stelde hij voor om samen met de gemeenten te komen tot een zogenaamde “Flevolandse Norm”. De Flevolandse Norm zorgt ervoor dat criminelen in alle gemeenten dezelfde behandeling krijgen. Hiermee wordt eveneens het waterbedeffect voorkomen. Wanneer één gemeente flinke barrières opwerpt, zoeken de criminelen hun heil elders. Gemeenten die minder grote barrières opwerpen lopen daardoor meer risico op ondermijnende criminaliteit. De Flevolandse Norm helpt die risico’s te verkleinen en maakt de overheden weerbaarder.
Concrete ambities
De 22 ambities zijn verdeeld in vier categorieën, te weten:
- bewustwording bij bestuur en ambtelijke organisatie
- organisatie-inrichting en informatiehuishouding
- bestuurlijk Instrumentarium en
- de integriteit van de organisatie.
Zo schrijft de Flevolandse Norm onder andere voor dat alle Flevolandse gemeenten aangesloten zijn op Meld Misdaad Anoniem, welke specifieke artikelen over ondermijning in de eigen Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen zijn en op welke wijze ambtenaren op kwetsbare posities, gescreend worden.
Ondermijning
We spreken over ondermijning als criminelen gebruik maken van diensten van de bovenwereld. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Criminelen beïnvloeden aldus onze samenleving. Hierdoor raken normen vervaagd en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Rijk, provincies, gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en Belastingdienst trekken samen op om ondermijning tegen te gaan. Door als één overheid op te treden worden alle mogelijke maatregelen ingezet om effectief te kunnen optreden tegen mistanden en het voorkomen daarvan.